Els
Països Catalans són màxims exportadors de vi de qualitat arreu del món, ara bé,
quan parlem de qualitat a què ens referim? La resposta recau en dos factors
essencials dels quals depèn el resultat final d’un vi: el clima i el sòl. Les
vinyes de l’Empordà reben aquestes dues condicions de manera favorable, per la
qual cosa es va establir la seva “Denominació d’Origen” (l’any 1975 amb DO
Empordà- Costa Brava i finalment el 2006 DO- Empordà). Ja des d’èpoques
antigues les comarques de l’Empordà estaven considerades com a terres vinícoles
de prestigi. Actualment, sembla que falti certa conscienciació per part dels restauradors
a l’hora de treure partit als nostres vins.
Els
restaurants ofereixen la carta de vins on tant sols pots llegir-hi uns tres amb
DO catalanes i la resta del llistat són totes DO de la Rioja, Ribera del Duero,
Navarra, etc., és en aquestes situacions on un mateix s’adona de la falta de
consideració que rep la nostra terra. Segons indiquen enòlegs experts, 7 vins
amb DO catalanes destaquen dins els 20 millors del món; i segons la pàgina web
de la Generalitat de Catalunya en un informe sobre exportacions de vins de
Catalunya elaborat per l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi per encàrrec de
l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI): “el 2010 va ser un any bo per a
les exportacions del sector vinícola català, amb una forta recuperació
particularment en vins de major valor”, és a dir, els vins de Catalunya se’n
van de viatge a l’estranger i nosaltres ens bevem els de fora. Resulta sorprenent
com en locals gastronòmics de Barcelona no es trobin pràcticament cap dels vins
de les onze denominacions d’origen catalanes com ara DO Penedès, DO Priorat, DO
Tarragona, DO Alella, DO Terra Alta, etc., i estiguin col·locats al cap davant
de la llista com a millors recomanats
les DO de la resta d’Espanya i altres països.
Tot
just els propietaris d’alguns restaurants es posen les piles i comencen a
treure el seu provincianisme. Segons explica Jordi Bort, director de l’Institut
Català de la Vinya i el Vi, en una entrevista publicada a la pàgina web Vadevi.cat: “Hi haurà un gran creixement
del consum de vi català a Catalunya”. En la mateixa publicació s’informa sobre
l’anàlisi realitzat per la DO Penedès, la qual “ha guanyat vendes a Catalunya i
en exportació però a la vegada les ha perdut a la resta de l’Estat”. El mercat
del vi té alts i baixos i ara és quan el consum de vi català hauria d’augmentar
allà on s’ha creat. Ja va essent hora de
valorar i treure partit del que és nostre.
No hay comentarios:
Publicar un comentario