El meu poble

El meu poble

jueves, 13 de diciembre de 2012

Catalunya, terra de vins


Els Països Catalans són màxims exportadors de vi de qualitat arreu del món, ara bé, quan parlem de qualitat a què ens referim? La resposta recau en dos factors essencials dels quals depèn el resultat final d’un vi: el clima i el sòl. Les vinyes de l’Empordà reben aquestes dues condicions de manera favorable, per la qual cosa es va establir la seva “Denominació d’Origen” (l’any 1975 amb DO Empordà- Costa Brava i finalment el 2006 DO- Empordà). Ja des d’èpoques antigues les comarques de l’Empordà estaven considerades com a terres vinícoles de prestigi. Actualment, sembla que falti certa conscienciació per part dels restauradors a l’hora de treure partit als nostres vins.




Els restaurants ofereixen la carta de vins on tant sols pots llegir-hi uns tres amb DO catalanes i la resta del llistat són totes DO de la Rioja, Ribera del Duero, Navarra, etc., és en aquestes situacions on un mateix s’adona de la falta de consideració que rep la nostra terra. Segons indiquen enòlegs experts, 7 vins amb DO catalanes destaquen dins els 20 millors del món; i segons la pàgina web de la Generalitat de Catalunya en un informe sobre exportacions de vins de Catalunya elaborat per l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi per encàrrec de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI): “el 2010 va ser un any bo per a les exportacions del sector vinícola català, amb una forta recuperació particularment en vins de major valor”, és a dir, els vins de Catalunya se’n van de viatge a l’estranger i nosaltres ens bevem els de fora. Resulta sorprenent com en locals gastronòmics de Barcelona no es trobin pràcticament cap dels vins de les onze denominacions d’origen catalanes com ara DO Penedès, DO Priorat, DO Tarragona, DO Alella, DO Terra Alta, etc., i estiguin col·locats al cap davant de la llista com a millors  recomanats les DO de la resta d’Espanya i altres països.

Tot just els propietaris d’alguns restaurants es posen les piles i comencen a treure el seu provincianisme. Segons explica Jordi Bort, director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, en una entrevista publicada a la pàgina web Vadevi.cat: “Hi haurà un gran creixement del consum de vi català a Catalunya”. En la mateixa publicació s’informa sobre l’anàlisi realitzat per la DO Penedès, la qual “ha guanyat vendes a Catalunya i en exportació però a la vegada les ha perdut a la resta de l’Estat”. El mercat del vi té alts i baixos i ara és quan el consum de vi català hauria d’augmentar allà on s’ha creat. Ja va essent  hora de valorar i treure partit del que és nostre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario