El meu poble

El meu poble

jueves, 13 de diciembre de 2012

Els productes ecològics són millors?


Hi ha persones que creuen que els productes ecològics són més saludables i nutritius, però segons dades científiques es pot afirmar que no hi ha diferències en el contingut vitamínic entre les fruites i verdures orgàniques i les de tipus convencional. Segons INFOMED, Xarxa de la Salut de Cuba: "els aliments ecològics disminueixen l'exposició a pesticides però no tenen un valor nutritiu més gran que els produïts amb tècniques convencionals, segons un article publicat a Annals of Internal Medicine”. Decidir consumir aquest tipus de productes pel fet que aportin quelcom millor per la salut és una equivocació. L’únic nutrient que destaca entre els productes orgànics és el fòsfor, però no és de rellevant importància per la salut de l’ésser humà. No hi han estudis que afirmin clínicament que els aliments orgànics siguin més saludables que els que no ho són, ja que els professionals necessiten resultats més significatius i que suposin un canvi més gran per la salut de les persones.



La quantitat de pesticides utilitzats en productes orgànics és menor que la utilitzada en productes convencionals, amb la diferència que els pesticides utilitzats en uns són naturals i en els altres són sintètics. Això no exclou el risc de ser contaminats tant per uns productes com pels altres. No és tant de quin tipus siguin els pesticides sinó la quantitat que s’utilitza d’aquests. Tot i així, no té res a veure l’aportació nutricional amb la possibilitat de ingerir bacteris juntament amb el que menges.

Tots aquests aspectes ataquen a l’altra vessant, els aliments modificats genèticament o també anomenats transgènics. Se’ls acusa de ser menys saludables, menys nutritius i d’afectar negativament la natura. Portem molts anys consumint-ne sense saber-ho. Als envasos dels productes no s’indica si són o no transgènics, però possiblement sí que digui si són ecològics. Això ens du a pensar que potser no interessa a les empreses transmetre el primer concepte al client, que optarà per no comprar el producte ja que té una visió negativa del concepte “transgènic” oferta pels mitjans de comunicació. Fins al dia d’avui no han sorgit efectes negatius per la nostra salut que siguin considerats conseqüència d’ingerir aliments transgènics.

El tema va més enllà de la salut, decantant-se així a qüestions econòmiques. Els transgènics faciliten més quantitat d’aliments i fan que s’estalviï en terrenys, però actualment es fa un ús dels productes químics de manera sistèmica i abusiva. Estem parlant d’extrems que no són bons. Si s’utilitzessin de manera selectiva, com un complement de l’agricultura convencional, seria molt més rentable per l’empresari, que estalviaria en la compra de productes químics, i pel client, que accediria a un aliment de preu inferior però de bona qualitat. Renunciar a la tecnologia moderna no és necessari. És a dir, ni per excés ni per defecte. Trobar un terme mig per tal de proporcionar bons aliments i en gran quantitat seria possible, essent assequibles per la majoria de la gent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario